Kuchnia tajska w Warszawie. Restauracje tajskie w stolicy
Gdzie zjeść?
-
03 lutego 2023
-
Patrycja
Zdjęcie: Canva; zdjęcie poglądowe
Kuchnia tajska to sztuka kulinarna, która przywędrowała prosto z Tajlandii. Coraz popularniejsze robią się restauracje, które serwują tego typu jedzenie. Na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej. Tego rodzaju kuchnia charakteryzuje się pikanterią i jest niezwykle aromatyczna. Tutaj smaki bardzo często zmieniają się, w zależności od tego, kto przygotowuje posiłek. Najczęściej używane w kuchni składniki to m.in. mleczko kokosowe, a także aromatyczne przyprawy, takie jak trawa cytrynowa, imbir czy liście limonki. W skład dań wchodzą również owoce morza, a szczególnie skorupiaki. Najpopularniejszymi daniami w kuchni tajskiej są m.in. tom kha kai czyli łagodne curry z kurczakiem, tom yum – zupa na bazie pasty chilli, pad thai czy gruby makaron ryżowy z sosem, a także wiele innych ciekawych potraw, które zawierają makarony, ryże oraz słodkie i ostre sosy. Zobaczcie, gdzie w Warszawie zjecie dania kuchni tajskiej.
Kuchnia tajska w Warszawie – gdzie zjeść?
W Warszawie jest wiele miejsc, gdzie można zasmakować kuchni tajskiej. Niektóre są lepsze, niektóre gorsze. Oto niektóre miejsca, które są niezwykle polecane:
- Wi-Taj, plac Konstytucji 4
- Thaisty, plac Bankowy 4
- San Thai, ul. Próżna 10
- Miss Thai, al. Jerozolimskie 89
- HORAPA Thai Restaurant, Al. Komisji Edukacji Narodowej 50/U2A
- Vintuna Kuchnia Tajska, ul. Eazma Ciołka 15
- Thai thai Warszawa, plac Teatralny 3
- Pumpui Thai Good, ul. Jarosława Dąbrowskiego 15A/4
Oczywiście takich miejsc w Warszawie jest jeszcze więcej. Jakie miejsca z kuchnią tajską polecacie?
Znajdź fachowca w swojej okolicy
Dodaj komentarz
Komentarze