Kuchnia tajska w Warszawie. Restauracje tajskie w stolicy

Gdzie zjeść?


  • 03 lutego 2023
  • Patrycja

Zdjęcie: Canva; zdjęcie poglądowe

Kuchnia tajska to sztuka kulinarna, która przywędrowała prosto z Tajlandii. Coraz popularniejsze robią się restauracje, które serwują tego typu jedzenie. Na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej. Tego rodzaju kuchnia charakteryzuje się pikanterią i jest niezwykle aromatyczna. Tutaj smaki bardzo często zmieniają się, w zależności od tego, kto przygotowuje posiłek. Najczęściej używane w kuchni składniki to m.in. mleczko kokosowe, a także aromatyczne przyprawy, takie jak trawa cytrynowa, imbir czy liście limonki. W skład dań wchodzą również owoce morza, a szczególnie skorupiaki. Najpopularniejszymi daniami w kuchni tajskiej są m.in. tom kha kai czyli łagodne curry z kurczakiem, tom yum – zupa na bazie pasty chilli, pad thai czy gruby makaron ryżowy z sosem, a także wiele innych ciekawych potraw, które zawierają makarony, ryże oraz słodkie i ostre sosy. Zobaczcie, gdzie w Warszawie zjecie dania kuchni tajskiej. 


Kuchnia tajska w Warszawie – gdzie zjeść? 

W Warszawie jest wiele miejsc, gdzie można zasmakować kuchni tajskiej. Niektóre są lepsze, niektóre gorsze. Oto niektóre miejsca, które są niezwykle polecane: 

  • Wi-Taj, plac Konstytucji 4
  • Thaisty, plac Bankowy 4
  • San Thai, ul. Próżna 10 
  • Miss Thai, al. Jerozolimskie 89
  • HORAPA Thai Restaurant, Al. Komisji Edukacji Narodowej 50/U2A
  • Vintuna Kuchnia Tajska, ul. Eazma Ciołka 15
  • Thai thai Warszawa, plac Teatralny 3
  • Pumpui Thai Good, ul. Jarosława Dąbrowskiego 15A/4

Oczywiście takich miejsc w Warszawie jest jeszcze więcej. Jakie miejsca z kuchnią tajską polecacie? 


Znajdź fachowca w swojej okolicy


Dodaj komentarz

Przepisz kod

Komentarze