Jak zrobić sushi w domu? Gdzie kupić składniki?

Prosty przepis na sushi


  • 21 lutego 2023
  • Patrycja

Zdjęcie: Canva; zdjęcie poglądowe

Zrobienie sushi wydaje nam się niezwykle skomplikowane. Ale nic bardziej mylnego! To WCALE nie jest tak trudne jak się nam wydaje. W prosty sposób można zrobić w zaciszu swojego mieszkania. Wiadomo, że jeśli nie jesteśmy sushi masterami to nie będzie ono tak urodziwe jak to, które zamawiamy w knajpach. Warto jednak spróbować to zrobić, bo jest to naprawdę świetna zabawa. Zobaczcie jak w warunkach domowych przygotować pyszne rolki sushi, które zachwycą was i waszych bliskich.

Gdzie kupić rzeczy do sushi i nie tylko?


Zacznij od zakupów

Najważniejszym krokiem w powstawaniu dobrego sushi jest zrobienie odpowiednich zakupów. Możecie kupić gotowe sushi boxy, które zawierają wszystko, co niezbędne. Wtedy odpada nam bieganie od sklepu do sklepu w poszukiwaniu tego, co potrzebujemy. Najprościej jest jednak zaopatrzyć się w zakupy przez internet – tam można bowiem dostać niemalże wszystko. Chyba, że macie w swojej okolicy sklep azjatycki, którego asortyment pozwoli na zrobienie zakupów w jednym miejscu.
A co takiego potrzebne jest do tego, aby w ogóle spróbować zrobić sushi? Obowiązkowe są:

  1. specjalny ryż do sushi
  2. liście nori
  3. marynowany imbir
  4. pasta wasabi
  5. ocet ryżowy
  6. sos sojowy
  7. bambusowa mata do zawijania

To są absolutnie niezbędne zakupy, który należy poczynić, aby w ogóle myśleć o sushi. Wydaje nam się, że kwestii nori w które zawija się ryż z dodatkami czy takich dodatków jak wasabi czy imbir tłumaczyć nie trzeba. Skąd jednak ocet ryżowy i bambusowa mata do zawijania? Pierwsze z tych elementów potrzebne jest do zrobienia specjalnej zalewy do ryżu, aby się odpowiednio lepił; drugie z kolei służy do zwijania rolek.

To, co należy również kupić, ale tu już według upodobań, to między innymi:

  1. dobrej jakości ryby
  2. paluszki surimi
  3. tuńczyk w puszce
  4. serek typu philadelphia / almette
  5. sezam / kawior do ozdobienia
  6. krewetki
  7. wędzony łosoś
  8. tempura
  9. warzywa np. marchewka, ogórek, tykwa, awokado

Tutaj już musicie polegać na tym, co lubicie w sushi najbardziej. Tempura pojawia się tutaj w przypadku, jeśli lubicie jeść sushi na ciepło – są one właśnie przyrządzane w tej konkretnej panierce, która jest wyborna również do innych ryb i mięs, dlatego warto mieć ją w swojej kuchni. Niezbędna jest jednak do zrobienia takich ryb na gorąco, które znajdujecie w swoich rolkach, kiedy idziecie na sushi w mieście.

Na naszej liście nie znalazły się pałeczki, bo nie każdy musi lubić i potrafić nimi jeść. Dlatego zostawiamy to kompletnie do oceny własnej. Nie są one niezbędne, aby delektować się smakiem ulubionych rolek. Jeśli jednak chcecie podawać je tak, jak w większości miejsc – zdecydowanie się przydadzą.

Co zrobić dalej, czyli idealne przygotowanie ryżu

Macie już wszystkie składniki i co dalej? Przede wszystkim – podstawą każdego udanego sushi jest dobrze zrobiony ryż. Dlatego musicie wiedzieć jak go ugotować. Wcale nie jest to trudne, jeśli wcześniej kupiliście wszystko z listy wyżej. Zobaczcie w jaki sposób przygotować ryż:

  1. Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą, delikatnie mieszamy
  2. Wylewamy wodę i zalewamy nową, świeżą wodą i powtarzamy to, aż woda zrobi się przejrzysta (w ten sposób świetnie przepłuczemy ryż)
  3. Ponownie zalewamy ryż wodą i gotujemy go 10-12 minut
  4. Zestawiamy ryż z ognia i trzymamy go około 15 minut pod przykryciem
  5. Przygotowujemy zalewę do ryżu: na każdą szklankę ryżu potrzebujemy 4 łyżki octu ryżowego i dwie płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
  6. Tak przygotowany roztwór podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru
  7. Zalewę wystudzamy, a kiedy już wystygnie – wlewamy do ryżu
  8. Całość mieszamy drewnianą łyżką i przykrywamy ściereczką, aby odstało

I macie gotowy świetny ryż, doskonały do sushi.

Robienie sushi krok po kroku

Skoro macie już przygotowany ryż – możecie zająć się krojeniem wszystkich składników. Zróbcie to według swoich upodobań (polecamy kroić wszystko w słupki). Jeśli jesteście już przygotowani to oto wyczekany przepis na domowe sushi:

  1. Na bambusowej macie układamy płat wodorostów nori (błyszcząca strona do dołu)
  2. Rozkładamy na nim ryż i dociskamy go na nori (zostawiamy ok. 2 cm na górze arkusza bez ryżu)
  3. Opłukujemy dłonie i czekamy 2-3 minuty, żeby arkusz odpowiednio namiękł i był elastyczny
  4. Na warstwie ryżu na dole maty układamy wybrane składniki. Możemy również posmarować to serkiem typu philadelphia / almette albo majonezem
  5. Łapiemy matę i powoli zwijamy, podtrzymując składniki, aby nie przesunęły się podczas rolowania. Wszystko zwijamy bardzo powoli
  6. Zawijamy całość matą i dociskamy
  7. Kroimy na kawałki o grubości ok. 2-3 cm (albo według upodobań)
  8. Dekorujemy według upodobań (albo i nie, jeśli nie chcecie tego robić)
  9. Całość podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem

I gotowe! Widzicie? Wcale nie było tak trudno!

Jeśli jednak nie chce się wam bawić z robieniem sushi w zaciszu domowym – w Warszawie jest mnóstwo miejsc, gdzie możecie zjeść dobre sushi. Więcej o polecanych miejscach, gdzie zjecie pyszne rolki z surową (albo i nie!) rybą pisaliśmy tutaj.

Życzymy wam smacznego i pamiętajcie – nie bójcie się eksperymentować w kuchni! Jeśli coś nie wyjdzie wam za pierwszym razem to na pewno uda się przy kolejnym.


Znajdź fachowca w swojej okolicy


Dodaj komentarz

Przepisz kod

Komentarze