Herbata matcha. Właściwości. Jak zrobić macha latte?

Kompletny poradnik


  • 09 lutego 2023
  • Patrycja

Zdjęcie: Canva; zdjęcie poglądowe

Wiecie czym jest matcha latte? To ten śmieszny zielony napój, który na górze ma piankę z mleka. Pojawia się w coraz większej liczbie kawiarni, zaskakuje kolorem, a także smakiem. W rzeczywistości jest to naprawdę bardzo odżywczy napój, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Mnóstwo antyoksydantów, doskonale pobudza i dlatego wiele osób wybiera go zamiast kawy. Skład matchy sprawia, że nie tylko pobudza, ale jednocześnie nie podnosi ciśnienia, co sprawia, że jest o wiele zdrowsza od kawy. Paradoksalnie – pobudza i relaksuje jednocześnie. Dowiedzcie się więcej o tej herbacie i jednocześnie zobaczcie, jak zrobić idealną matchę.

Szukasz dobrej matchy?


Czym jest herbata matcha?

Matcha jest herbatą w proszku, ale aby otrzymać jej właściwości i smak nie wystarczy po prostu zaparzyć zielonej herbaty i dolać do niej mleka czy sproszkować herbatę liściastą, aby uzyskać charakterystyczny pyłek. Matcha bowiem znacząco różni się procesem wytwarzania, co znacznie wpływa na jej smak.

Aby uzyskać dobry smak – trzeba kupić odpowiednią herbatę. A na rynku pojawia się ich coraz więcej, więc ciężko stwierdzić, które będą smaczne. Wiele z nich jest nieodpowiednio uprawiane, dlatego są kiepskie w smaku. Podczas uprawy trzeba stopniowo zacieniać rośliny i ich pąki, żeby nie stały się gorzkie, a raczej zachowały swoją słodycz. Później liście się zrywa, ogrzewa parą, wykonuje się selekcję, suszy i tnie na mniejsze części a później uciera na proszek.

W jaki sposób parzyć matchę?

Aby w ogóle odpowiednio zaparzyć matchę, musimy mieć do tego:

  1. chasen – bambusową miotełkę, która używana jest do spieniania
  2. chashaku – drewnianą łyżeczkę do odmierzenia porcji matchy
  3. chawan – czarkę

Z powodzeniem można jednak to wszystko zastąpić na to, co mamy w domu (albo co jest tańsze). Dobrze sprawdzi się po prostu spieniacz do mleka, łyżeczka oraz kubek. Potem przystępujemy do działania:

  1. Odmierzamy matchę na łyżce i przesypujemy ją do kubeczka (można to robić przez sitko, aby całkowicie ją rozdrobnić)
  2. Wlewamy ciepłą wodę do proszku
  3. Roztrzepujemy matchę z wodą, aż do pokazania się pianki

Ilość wody, matchy – dopasowuje się według własnych upodobań. Jeśli chcemy mocniejszą herbatę to wsypujemy jej więcej, a jeśli chcemy nieco mniej intensywny smak to wlewamy więcej wody.

Jak zrobić matcha latte?

Ten rodzaj matchy staje się w Polsce coraz popularniejszy – głównie dzięki zachodnim trendom, które do nas przywędrowały. Zobaczcie więc, jak zrobić idealną matcha latte:

  1. Przygotowujemy esencję z matchy wsypując łyżeczkę proszku i zalewając chłodną, wcześniej przegotowaną wodą
  2. Około pół szklanki mleka podgrzewamy, ale nie do wrzenia
  3. Spieniamy mleko za pomocą spieniacza
  4. Gorącym mlekiem zalewamy przygotowaną wcześniej matchę

Jakie korzyści dla zdrowia ma picie matchy?

Wiele osób matchę nazywa dziwną fanaberią. A okazuje się, że herbata ma wiele korzystnych właściwości:

  1. obniża zły cholesterol
  2. obniża poziom stresu
  3. działanie antybakteryjne
  4. wspiera płodność
  5. wspomaga odchudzanie i utrzymanie zdrowej wagi ciała
  6. działa przeciwzapalnie

Brzmi dobrze, prawda? Szkoda byłoby nie skorzystać z tak wielu korzyści!


Znajdź fachowca w swojej okolicy


Dodaj komentarz

Przepisz kod

Komentarze