Herbata matcha. Właściwości. Jak zrobić macha latte?
Kompletny poradnik
-
09 lutego 2023
-
Patrycja
Zdjęcie: Canva; zdjęcie poglądowe
Wiecie czym jest matcha latte? To ten śmieszny zielony napój, który na górze ma piankę z mleka. Pojawia się w coraz większej liczbie kawiarni, zaskakuje kolorem, a także smakiem. W rzeczywistości jest to naprawdę bardzo odżywczy napój, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Mnóstwo antyoksydantów, doskonale pobudza i dlatego wiele osób wybiera go zamiast kawy. Skład matchy sprawia, że nie tylko pobudza, ale jednocześnie nie podnosi ciśnienia, co sprawia, że jest o wiele zdrowsza od kawy. Paradoksalnie – pobudza i relaksuje jednocześnie. Dowiedzcie się więcej o tej herbacie i jednocześnie zobaczcie, jak zrobić idealną matchę.
Szukasz dobrej matchy?
Czym jest herbata matcha?
Matcha jest herbatą w proszku, ale aby otrzymać jej właściwości i smak nie wystarczy po prostu zaparzyć zielonej herbaty i dolać do niej mleka czy sproszkować herbatę liściastą, aby uzyskać charakterystyczny pyłek. Matcha bowiem znacząco różni się procesem wytwarzania, co znacznie wpływa na jej smak.
Aby uzyskać dobry smak – trzeba kupić odpowiednią herbatę. A na rynku pojawia się ich coraz więcej, więc ciężko stwierdzić, które będą smaczne. Wiele z nich jest nieodpowiednio uprawiane, dlatego są kiepskie w smaku. Podczas uprawy trzeba stopniowo zacieniać rośliny i ich pąki, żeby nie stały się gorzkie, a raczej zachowały swoją słodycz. Później liście się zrywa, ogrzewa parą, wykonuje się selekcję, suszy i tnie na mniejsze części a później uciera na proszek.
W jaki sposób parzyć matchę?
Aby w ogóle odpowiednio zaparzyć matchę, musimy mieć do tego:
- chasen – bambusową miotełkę, która używana jest do spieniania
- chashaku – drewnianą łyżeczkę do odmierzenia porcji matchy
- chawan – czarkę
Z powodzeniem można jednak to wszystko zastąpić na to, co mamy w domu (albo co jest tańsze). Dobrze sprawdzi się po prostu spieniacz do mleka, łyżeczka oraz kubek. Potem przystępujemy do działania:
- Odmierzamy matchę na łyżce i przesypujemy ją do kubeczka (można to robić przez sitko, aby całkowicie ją rozdrobnić)
- Wlewamy ciepłą wodę do proszku
- Roztrzepujemy matchę z wodą, aż do pokazania się pianki
Ilość wody, matchy – dopasowuje się według własnych upodobań. Jeśli chcemy mocniejszą herbatę to wsypujemy jej więcej, a jeśli chcemy nieco mniej intensywny smak to wlewamy więcej wody.
Jak zrobić matcha latte?
Ten rodzaj matchy staje się w Polsce coraz popularniejszy – głównie dzięki zachodnim trendom, które do nas przywędrowały. Zobaczcie więc, jak zrobić idealną matcha latte:
- Przygotowujemy esencję z matchy wsypując łyżeczkę proszku i zalewając chłodną, wcześniej przegotowaną wodą
- Około pół szklanki mleka podgrzewamy, ale nie do wrzenia
- Spieniamy mleko za pomocą spieniacza
- Gorącym mlekiem zalewamy przygotowaną wcześniej matchę
Jakie korzyści dla zdrowia ma picie matchy?
Wiele osób matchę nazywa dziwną fanaberią. A okazuje się, że herbata ma wiele korzystnych właściwości:
- obniża zły cholesterol
- obniża poziom stresu
- działanie antybakteryjne
- wspiera płodność
- wspomaga odchudzanie i utrzymanie zdrowej wagi ciała
- działa przeciwzapalnie
Brzmi dobrze, prawda? Szkoda byłoby nie skorzystać z tak wielu korzyści!
Znajdź fachowca w swojej okolicy
Dodaj komentarz
Komentarze